Gå till huvudinnehållet Mälardalens universitet | Mälardalens universitetInför uppsatsen - webbkurs

Grundläggande sökteknik

Börja med att läsa hela avsnittet "Söka" i bibliotekets webbkurs "Lär dig söka". Där finner du information och filmer som hjälper dig att komma igång, de viktigaste funktionerna du behöver känna till, samt vad du kan göra om du får för få eller för många sökträffar. Ibland kan det vara svårt att hitta fulltext för den artikel du vill läsa, så det finns även en beskrivning för hur du går till väga då. Avsnittet avslutas med ett självrättande quiz där du kan testa dina kunskaper. Du hittar kursen här:

Frassökning

Om du vill göra en exakt sökning på ett begrepp som består av mer än ett ord kan du göra en frassökning. Det gör du genom att sätta orden inom citattecken, t. ex. "applied computer security". Du får då träffar där applied och computer och security står bredvid varandra i exakt den ordningen. Det innebär att din sökning blir betydligt mer exakt än om du hade uteslutit citattecken, eftersom databasen i det fallet hade sökt på orden separat vart och ett för sig.

Övningsuppgifter

1. Påbörja dina egna sökningar i vald databas. Prova de grundläggande teknikerna som har beskrivits för att söka på böjningsformer av ord eller på hela fraser.

2. Prova någon av teknikerna som rekommenderas vid för få eller för många sökträffar.