Mälardalens universitet | Mälardalens universitetLegimus och tillgänglig läsning

Information om vem som får teckna konto i Legimus, vilket material som finns och hur man använder det.

Tips som underlättar jobbet med att läsa boken

När du studerar är det en del av ditt arbete att läsa böcker. Många upplever att det ställs höga krav på hur mycket text som ska hinnas med på en arbetsvecka.

 

Planera din läsning

I Legimus kan du ta reda på hur lång tid det tar att läsa boken från pärm till pärm i normal hastighet. Varje talbok i Legimus visar en tidsaxel i appen och i Easy Reader. Till en del kurser har din lärare dessutom gjort en lista över vilken litteratur som hör till vilka föreläsningar. Sådana instruktioner hittar du i studiehandledningen som ligger på kurshemsidan i Canvas. Använd informationen för att göra en egen plan över i vilken ordning och hur lång tid du ska lägga på att läsa böckerna, eller kapitlen.

 

Använd bokens infrastruktur

För att skaffa dig en överblick av vilken information som finns i boken är det bra att läsa baksidestext, innehållsförteckning och eventuellt förord. Baksidestext finns inte alltid med i Legimus men den kan du hitta i en bokhandels webbsida. Kontrollera om bokens kapitel har inledningar eller sammanfattningar, ifall de finns kan du börja med att läsa dem innan du läser hela kapitlet. Det ger dig en uppfattning om vad som är viktigt i texten.

 

Öva dig på att läsa snabbt

Du kan öka hastigheten för uppläsningen i appen och i Easy Reader. Att läsa snabbt är en färdighet som du övar på. Du koncentrerar dig på att få en överblick av innehållet i ett stycke eller lyssnar efter begrepp och ord. I en hemtentasituation kan det vara bra att kunna snabbläsa för att hitta informationen du behöver för att kunna svara på frågan. Prova därför tidigt på att läsa i högre hastighet.