Gå till huvudinnehållet Mälardalens universitet | Mälardalens universitet

Vårdvetenskap - ämnesguide

Referenshantering enligt APA

Det referenssystemet som används inom vårdvetenskapliga utbildningar på Mälardalens universitet är APA (American Psychological Association). Hur du ska referera enligt APA hittar du i "Publication Manual of the American Psychological Association".

Hösten 2019 gavs en ny 7e upplaga ut av APA manualen. Under en övergångstid kommer både den 6e och den 7e upplagan att gälla när du refererar. En sammanfattning av nyheterna i APA 7 finner du i APA Styles egen guide:

American Psychological Association har även gjort en elektronisk guide som heter Academic Writer Tutorial: Basics of Seventh Edition APA Style. Du hittar den via länken nedanför.

American Psychological Association står också bakom bloggen "APA Style Blog", där du kan hitta svar på dina frågor kring referenshantering. Du kan klicka dig fram i menyn över olika ämnen eller söka på just det du är ute efter. Du hittar länken nedanför.

APA-manualer och -guider från andra lärosäten

Det finns ingen generell manual för hur du skriver referenser enligt APA för alla utbildningar på Mälardalens universitet, men för dig som läser sjuksköterskeprogrammet rekommenderas APA-lathunden från Göteborgs universitet.

Referera

Att referera till andras texter är centralt i allt skrivande vid universitetet.

På biblioteket webbplats hittar du guider till olika referensstilar som kan hjälpa dig på vägen:

Det finns också en självstudieguide Referera mera om konsten att referera. Där kan du lära dig mer om varför och hur du ska referera och hur du undviker plagiat:

Använda referenshanteringsprogram

Ibland kan det bli många referenser att hålla ordning på. Då kan du ta hjälp av ett referenshanteringsprogram. Det hjälper dig att samla och organisera dina referenser. Du kan integrera referenserna med MS Word så att du kan skapa automatiska litteraturhänvisningar i din text. Läs mer i guiden om referenshanteringsprogram: